“Een duurzaamheidsanalyse van landen verbetert de risico-rendementsverhouding”

DeGroof Petercam Asset Management (DPAM) pioniert al meer dan twee decennia met duurzaamheidsanalyses. Niet alleen voor beleggingen in aandelen, maar ook voor beleggingen in overheidsobligaties van ontwikkelde en opkomende landen. Meer concreet volgt elk model respectievelijk 85 opkomende landen en 38 OESO-landen op.

“Het duurzame landenmodel is uniek”, vertelt Ives Hup, die bij DPAM mee in het duurzaamheidscomité zetelt en het model vanaf de prille dagen opvolgt. Het model ontstond in 2007 binnen het departement duurzaamheid van DPAM, en wordt sindsdien continu verfijnd en verbeterd.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, staat de integratie van ESG-duurzaamheidsfactoren niet haaks op financiële criteria. “Integendeel, het zorgt voor toegevoegde waarde in een portefeuille van staatsobligaties. Het biedt een holistische blik op de langetermijnperspectieven van instellingen die van vitaal belang zijn voor het goed en transparant functioneren van markten. De analyse omtrent duurzaamheidsricio’s is complementair aan financiële ratings”, stelt Hup.

Het investeringsuniversum voor opkomende landen

Laten we het universum van opkomende landen van naderbij bekijken. De kern van het model wordt gevormd door de democratische waarden. Hup: “Deze waarden vinden we bij DPAM enorm belangrijk. Academisch onderzoek heeft aangetoond dat er een verband bestaat tussen enerzijds het institutionele kader van een land en haar instellingen en anderzijds het wanbetalingsrisico.”

Alvorens de portefeuillebeheerders aan de slag gaan, worden allereerst de niet-democratische landen uitgesloten, zo bepaald door de NGO Freedom House en door de Democracy Index van The Economist.

Vervolgens wordt een rangschikking opgemaakt op basis van een 50-tal objectieve criteria, overeenkomstig de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Het is niet per se de bedoeling om landen met een zwakke duurzaamheidsscore uit te sluiten, want voormalige dictatoriale regimes hebben tijd nodig om te herstellen. “De geboekte vooruitgang opvolgen is ook belangrijk,” merkt Ives op. Er wordt daarom niet enkel naar de huidige situatie gekeken, maar tevens naar de recent geleverde inspanningen (50% trend criteria).

Het beginuniversum bestaat uit 85 landen waarbij, na exclusie (autoritair & niet-vrij), minimum 40% zal belegd worden in het eerste kwartiel en maximum 10% in het laatste kwartiel van de uiteindelijke rangschikking.

Hup: “Dit is een aanvulling op de klassieke kredietratings van de grote ratingbureaus zoals S&P en Moody’s, die traditioneel worden gebruikt om overheidsobligaties een bepaalde kredietrating te geven op een eerder korte termijn. Door verder in tijd te kijken, kunnen we de landen selecteren waarvan we denken dat ze het op lange termijn beter zullen doen. En daardoor hun schuldeisers tijdig kunnen terugbetalen. Een bijkomende bescherming aldus voor de belegger.”

Volgens Hup is het onontbeerlijk om uitdagingen zoals milieu en klimaat, governance en democratische waarden evenzeer in rekening te nemen, net zoals onderwijs/opleiding, welzijn en welvaart.  

Bron: DPAM, November 2023

DPAM L Bonds Emerging Markets Sustainable F (LU0907928062)

YTD -0.31%
1 jaar 9.58%
3 jaar geannualiseerd 4,40%
5 jaar geannualiseerd 3.02%
10 jaar geannualiseerd 4,76%
   

Bron: Factsheet DPAM, 30 April 2024. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Het OESO-landenmodel

Een gelijkaardige duurzaamheidsanalyse wordt toegepast binnen DPAM L Bonds Government Sustainable dat belegt in overheidsobligaties van OESO-landen. Enkel de bovenste helft van de landenrangschikking komt in aanmerking binnen het fonds. Israël wordt uitgesloten op basis van veelvuldige overtredingen van de VN-resoluties en Ijsland wordt voorlopig nog uitgesloten tot de publieke schuldmarkt een voldoende omvang bereikt.

 

Bron: DPAM, November 2023

DPAM L Bonds Government Sustainable F EUR Hedged (LU0336683767)

YTD -2.67%
1 jaar -0.35%
3 jaar geannualiseerd -4.58%
5 jaar geannualiseerd -2.51%
10 jaar geannualiseerd 0.02%
   

Bron: Factsheet DPAM, 30 April 2024. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Waarden

Risico’s en rendement

Voor wie belegt in de duurzame overheidsobligatiefondsen van DPAM is het devies duidelijk: duurzaamheidsanalyse is een bijkomende manier om waarde te creëren in het beleggingsproces. “Het gaat erom dat je een bijkomende filter integreert in het beleggingsproces die niet alleen die risico’s identificeert, maar ook de kansen die via een klassiek puur financieel beleggingsproces niet aan het licht zouden komen. Op die manier kunnen we het risico-rendementsprofiel van de fondsen aanzienlijk verbeteren,” besluit Hup.

Meer info op: https://www.dpaminvestments.com/professional-end-investor/lu/en/our-philosophy