"Volg bij het beleggen in obligaties een core-satellite-benadering"

Wie in obligaties belegt, doet dat vaak via actief beheerde fondsen of individuele lijnen. Passieve ETF's worden echter steeds meer de kern in portefeuilles bij institutionele beleggers. Volgens Raphael Stern, Global Head of Fixed Income bij Invesco in Londen, zijn er verschillende wegen die naar Rome kunnen leiden voor efficiënt en kostenbewust beleggen.

Het is tegenwoordig geen of-of-verhaal onder professionele beleggers, maar een en-en-verhaal, benadrukt Stern. "Institutionele beleggers die beleggen in obligaties willen vaak gerichte beslissingen nemen op basis van macrovariabelen. Ik zal een concreet voorbeeld geven. Zodra de rente daalt, moeten we een visie ontwikkelen op de economische evolutie. Wordt het een zachte of een harde landing, of blijft de economie groeien? Afhankelijk van waar de rente naartoe gaat en hoe de economie de komende kwartalen presteert, kun je via ETF's heel specifieke beslissingen nemen over assetallocatie."

Volgens Stern kunnen institutionele beleggers dus duration kopen in Investment Grade bedrijfsobligaties en high-yield obligaties in het vierde kwartaal, wanneer de Fed naar verwachting zal beginnen met het verlagen van de rente. "Ook fallen angels, die hun kredietwaardigheid zien dalen, en papier met een lagere kredietwaardigheid kunnen dan in aanmerking komen. Er zijn veel verschillende middelen om exposure te nemen en ETF's zijn er daar één van."

Stern stelt bijvoorbeeld dat institutionele beleggers vaak voor 60 tot 80 procent passief gaan voor de kern van hun portefeuille. Bij veel instellingen is dit erg populair, deze zogenaamde 'core satellite' benadering. "Je hebt altijd enige bèta-exposure nodig binnen een grote portefeuille van bijvoorbeeld 20 miljard dollar. Met ETF's kun je gemakkelijk switchen. Als je in specifieke sectoren of kwesties wilt beleggen, neem je een actief beheerde ETF of kies je voor bond picking. Zo heb je het beste van twee werelden. Een Euro Corporate bond ETF heeft 3.500 posities, het is niet efficiënt om dat allemaal zelf te gaan doen."

Voor wat peper en zout in de portefeuille kunnen institutionele beleggers actievere beslissingen nemen, bijvoorbeeld door middel van een langlopende obligatie. Stern: "Als je sterke convicties hebt over bepaalde sectoren of emittenten, doe je dat naast die passieve kernblootstelling. Op die manier ga je duidelijk de toewijzing verbeteren. Een moderne portefeuille heeft tegenwoordig een beetje van beide."

Voordelen
ETF's hebben een fondsstructuur die volgens Stern veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen: intra-day liquiditeit, een secundaire markt, de mogelijkheid om veel emittenten tegelijkertijd te verhandelen. "De ETF biedt een gediversifieerd mandje obligaties dat de prestaties van een bepaalde index wil nabootsen, allemaal met één druk op de knop," zegt Stern.

Blootstelling
Stern legt uit: "Wat in een ETF-structuur zit, kan passief of actief worden beheerd. Het debat tussen actief of passief gaat eigenlijk niet zozeer over welke van de twee beter is, maar meer over welke blootstelling de belegger zoekt. Er zijn segmenten van de vastrentende markt die zeer efficiënt gerepliceerd kunnen worden met een index en dus goed zouden passen bij passief, terwijl minder liquide activaklassen meer waarde toevoegen door effectenselectie die beter past bij actieve strategieën."

Institutionele beleggers kunnen passieve ETF's gebruiken om hun actieve assetallocatiebeslissingen uit te voeren. ETF's zijn dus zeer efficiënte instrumenten voor zowel tactische als strategische assetallocatie."

Duurzaamheid
ESG is zeker een belangrijk aspect waar institutionele beleggers een sterke mening over hebben, volgens Stern.  Het nettovermogen van fondsen die voornamelijk beleggen in vastrentende effecten steeg in het vierde kwartaal van 2023 met +4,3% volgens de cijfers van Beama voor het eerste kwartaal van 2024. ESG-obligatiefondsen blijven ook belangstelling trekken.

Bij Invesco wordt een solide ESG-aanpak gehanteerd. Stern: "We hebben een breed ETF-aanbod en we kunnen verschillende opties voorstellen, afhankelijk van of een belegger een licht- of donkergroene versie wil. Eerst sluiten we controversiële sectoren uit, zoals tabak, wapenproductie en kernenergie. Vervolgens gebruiken we MSCI ESG-scores om het universum te scoren. We zullen emittenten met een positieve ESG-score overwegen en emittenten met een negatieve score onderwegen. Hierdoor kunnen we slimme accenten in de portefeuille leggen en tegelijkertijd voorkomen dat de tracking error te hoog wordt."

Invesco
Binnen het assortiment Invesco UCITS Fixed Income heeft Stern veel geld zien naar bedrijfsobligaties in Brits pond, staatsobligaties in euro's met een looptijd van 1-3 jaar, wereldwijde investment grade obligaties en Europese hybride obligaties. "We hebben wat uitstroom gezien uit 7-10-jaars Amerikaanse Treasuries en 1-3-jaars Amerikaanse Treasuries. Interessant is dat we tot nu toe meer instroom hebben gezien in onze bedrijfsobligatie ETF's dan in staatsobligaties."

Vooruitzichten
Het is een moeilijk jaar geweest voor vastrentende markten, vooral omdat de inflatie de Fed ervan weerhield om de rente te verlagen. In plaats van zes renteverlagingen gaat de markt daarom uit van 1-2 voor het einde van het jaar. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Volgens Stern zou het binnenkort wel eens waardevol kunnen zijn om de duration te verhogen. "Er zijn genoeg kansen binnen vastrentende waarden: Investment Grade bedrijfsobligaties zijn aantrekkelijk, High Yield met 8 procent ziet er aantrekkelijk uit ten opzichte van aandelen en ondertussen leveren cash en kortlopende obligaties nog steeds rond de 5 procent op," concludeert hij.

Risicowaarschuwingen
De waarde van beleggingen en eventuele inkomsten zal fluctueren (dit kan deels het gevolg zijn van wisselkoersschommelingen) en het is mogelijk dat beleggers niet hun volledige inleg terugkrijgen.

Belangrijke informatie
Deze marketingcommunicatie is uitsluitend bestemd voor gebruik door professionele beleggers in België. Het is niet bedoeld voor en mag niet worden verspreid onder het publiek.

Dit is marketingmateriaal en niet bedoeld als een aanbeveling om een bepaalde activaklasse, effect of strategie te kopen of te verkopen. Regelgevende vereisten die onpartijdigheid van aanbevelingen voor beleggingen/beleggingsstrategieën vereisen, zijn daarom niet van toepassing, evenmin als enig verbod op handel vóór publicatie. 

Opvattingen en meningen zijn gebaseerd op de huidige marktomstandigheden en kunnen worden gewijzigd.

Uitgegeven door Invesco Investment Management Limited, Ground Floor, 2 Cumberland Place, Fenian Street, Dublin 2, Ierland